Jaakko Vasankari (Vas., Helsinki Jagen politiiggagelat (www.jagenrenessanssi.blogspot.com)

Stop stop töhryille

Silläkin uhalla, että jotakuta ärsyttää graffitit ja pitävät Helsingin kaupungin Stop töhryille -kampanjaa poliittisena mestariteoksena, mainittakoot, että ainoa moraalisesti epäilyttävämpi kampanja maailmanhistoriassa oli Hitlerin syöksyminen Puolaan.
Viime tiistaina pidetty Töhryfest, Stop töhryille 10 v. -vastamielenosoitus, keräsi sellaiset puolikiloa ihmiskuntaa vaatimaan puheenvuoroa oman kaupungin asioihin. Vapaa Helsinki -verkosto pisti samana päivänä myös sivut pystyyn.

http://www.nollatoleranssi.info/
Sivuilla keskitytään antamaan näkymä siitä, kuinka rajoittunut meidän kaupunkimme on. Kuinka ihmisiä salassa muilutetaan, hakataan ja vangitaan, ilman minkäänlaista mediahuomiota. Muutamalla kaupungin virkamiehellä kun tuntuu olevan vielä hieman ylenkatsova asenne graffitteihin ja niiden tekijöihin. Kaikki kampanjasta eri mieltä olevat tahot jätettiin kutsumatta Finlandia-talolle. Myöskin kahdelta kaupunginvaltuutetulta evättiin pääsy tapahtumaan. Aikaisemmin myös kaupunginhallituksen edustaja Tapio Laakso poistui yleisten töiden lautakunnan kokouksesta esittelevän virkamiehen fanaattisuudesta johtuen.

Rikoksentorjunta neuvosto vaatii Helsingin sanomien
mukaan puolueetonta tutkimusta Stop töhryille -kampanjasta.

Jos sitten vielää lyhyesti kuvailisi kulkuetta. Matka Kiasman nurmikolta Kallioon kesti semmoiset parisen tuntia. Jossain kohdassa mietin, että voisin käydä tässä välissä syömässä ja voisin lyödä vetoa, että kun tulen takaisin, niin kulkue olisi liikkunut korkeintaan kaksi metriä.

Reissu oli mukava vaikka välillä kyllä ottaa kupoliin, kun jotkut viskoo pulloja miten sattuu ymmärtämättä sitä, että poliisit on ainoita, joilla on oikeasti kypärät. Tunnelma olikin hetken aikaa aika ahdistava, kun oikeasti joutui tietyissä paikoissa pelkäämään pulloja tai kiviä. Hesarille kun päästiin oli fiilis kuitenkin loistava. Erityisesti vaihe, jossa kulkue meni sen junasillan alta, mikä on Töölönlahden vieressä, jäi mieleen. Viisisataa ihmistä alkoi huutaa tunnelissa, bändiautosta tuli ääntä ja tumman pilven takaa näkyi liuta poliisiautoja vilkkujen kanssa. Jostain kumman syystä minulle tuli mieleen siitä Haamujengi-leffa. Elokuvan lopussahan Haamujengi saapuu kurittamaan pääpahista poliisisaattueen ympäröimänä ja taustalla soi "Saving the city" -niminen kappale.

Lisää kivisjuttuja löytyypi täältä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Opponentti (nimimerkki)

En puutu itse graffiti-aiheeseen, kun olen sitä jo muualla kommentoinut. Mutta tuo viimeinen kappale on käsittämätön.

Kuvailet osallistumista poliiseja pulloilla heittelevään kulkueeseen elämystasolla, vastuusta vapaana, ikään kuin pelaisit pleikkarilla tai olisit huvipuiston kieputtimessa. Kuvaus on yks'yhteen 80-luvun jalkapallohuliganismia käsittelevien kirjoitusten kanssa.

Ymmärrän että adrenaliini tuntuu mahtavalta, mutta minulle väkivaltaisen joukon voimannäytöstä nauttiminen on ahdistavaa. Satunnaisena osallistujana olisin siirtynyt heti pois väkivaltaisuuksien ilmetessä ja tapahtuman järjestäjänä olisin kärrännyt heittelijät nopeasti pusikkoon. Ilmeisesti kumpaakaan ei tapahtunut, vaan "fiilis oli loistava".

Käyttäjän jage kuva
Jacob Calfrock

Minä kyllä kuvailin tuossa suuttumustani pullojen heittelyyn viimeisen palstan ekassa lauseessa, jos huomasit. Minä olisin digannut paljon enemmän, jos porukka olisi vain käyttänyt aikansa taiteiluun lestien viskomisen sijaan. Yksi pullo taisi mennä banderollien kantajista vain lievästi ohi, mikä teki tunnelmasta hetkeksi hieman ahdistavaa. Joukossa oli kyllä henkilöitä, jotka provosoituivat pullojen heittelystä ja alkoivat sättimään heittelijöitä. Uskoakseni tällä taisi olla jonkinlaisia vaikutuksia, koska sättimisten jälkeen ei lentäviä esineitä näkynyt.

Vesi-ilmapallot ja maalipallot olivat taas vaarattomia, koska ne pystyvät korkeintaan aiheuttamaan esteettisiä haittoja. Tosin valkoinen maali ei oikein erotu poliisiauton kyljestä (vink, vink). :)

Opponentti (nimimerkki)

Toki huomasin. Luin kappaleen moneen kertaan, kun se vaikutti niin surrealistiselta. Ehkä yritän turhaan saada tähän tolkkua, mutta viitsisitkö yrittää perustella miksi on
a) hyväksyttävää
b) päämäärän (joka muuten oli..?) kannalta perusteltua
- heitellä pulloilla poliiseja (muttei siis muita osallistujia, tämä tuli selväksi)
- sutata esim. liikennemerkkejä ja opasteita
- heitellä ihmisiä ja autoja vesi- ja maalipalloilla (se ei tosiaankaan ole pelkkä "esteettinen haitta")
- ampua vesipistooleilla lehtikuvaajia
Minusta on huomionarvoista ettei porukka yrittänytkään estää em. vahingontekoja, saati passittaa tekijöitä ns. mäkeen.

Siis mitä positiivista tällä saatiin aikaan ulkopuolisten tai itse asian kannalta, kun kaikki huonot odotukset (paitsi Finlandia-talon maalaus) kävivät toteen?

Käyttäjän jage kuva
Jacob Calfrock

En viitsi perustella miksi on hyväksyttävää heitellä pulloilla toisia ihmisiä, koska en pidä sitä hyväksyttävänä. Tätä on tietenkin syytä toistaa uudelleen, koska jostain syystä minun oletetaan olevan heittelemässä pulloja tai ainakin harkitsevan sellaista tai ainakin valehtelevan siitä. En tiedä, mistä tämä harhakäsitys syntyy. Ehkä voisit kertoa, että miksi minun pitää perustella jotain käytäntöä hyvänä, jos en pidä sitä sellaisena?
Mutta muuten näen, että taistelu nollatoleranssia vastaan vaatii poikkeuksellisia keinoja, koska "vastus" (FPS ja kampanjaa puolustelevat virkamiehet) käyttää poikkeuksellisen kovia otteita. Tällä siis tarkoitan ihmisten pahoinpitelyjä, kuulusteluja, tuomioita (välillä kyseenalaisin perustein), muiluttelua ja vahingonkorvauksia, jotka muodostuvat välillä täysin kohtuuttomiksi ja edistävät vain syrjäytymistä. Vahingonkorvausten tulisi olla jotenkin maksukykyyn suhteutettua. Kyseenalaisena on pidettävä myös kampanjan fasistista suhtautumista graffitteja vastaan. Nämä oli omia syitäni osallistua kulkueeseen. Ihmisillä saattaa olla muitakin perusteita, joista on vaikea mennä sanomaan. Pullojen heittelyyn puututtiin joissain tilanteissa, mutta niitä lenteli kyllä vähän liikaa. Olisi tietenkin hyvä ollut, että toiminta olisi keskittynyt pelkästään suttaamiseen ja mahdollisiin graffitteihin, joilla olisi voinut osoittaa, että Stop töhryille -kampanjalle löytyy vastustajia paljon enemmän kuin uskoisi.

Visiona tuleekin olla jonkinlainen välimuoto, jossa tarjotaan laillisia paikkoja graffittien tekemiseen. Ehkäpä periaatteena voisi olla hyvä, että graffitit sallitaisiin kaikkialle, missä saa esittää mainoksia. Jotkin historialliset arvokkaat alueet voitaisiin museoviraston päätöksellä suojata graffiteilta ja mainoksilta.

Tuossa ylempänä on linkki nollatoleranssi.infon sivuille. Sinne on tarkoitus koota tarinoita Stop töhryille -kampanjasta.

Opponentti (nimimerkki)

En syyttänyt sinua heittelystä, enkä valehtelusta. Nojaudun täysin kirjoituksesi tekstiin.

Pyysin perustelemaan heittelyn siksi, ettet ilmaissut lainkaan huolestumista poliisien loukkaantumisesta, vaan ainoastaan siitä että muihin osallistujiin saattaisi sattua. Ahdistavaa sinulla oli siksi että "joutui pelkäämään pulloja tai kiviä", ei suinkaan siksi että marssit yhdessä ihmisiä pulloilla ja kivillä viskelevien kanssa. Tämä oli vaikutelmani tekstistäsi. Samaa välinpitämättömyyttä oli vesi- ja maalipallojen puolustelemisessa. Jos se oli vitsi, niin se oli huono sellainen. Ja jos olit huolissasi myös poliiseista, niin olisit voinut sen parilla sanalla mainita, heihinhän siellä tähtäiltiin.

"Poikkeukselliset keinot", niinpä niin. Tämän olemme kuulleet ennenkin ja aina ikävissä yhteyksissä, joissa dialogille ja rationaalisuudelle ei enää ole sijaa. Toivon sinulta samaa kuin muiltakin ehdokkailta (ja kaupunkilaisilta): selkeää irtisanoutumista laittomuuksista. Laittomuutta ja mielivaltaa ei voi vastustaa puolustamalla laittomuutta ja mielivaltaa. (Tämä tästä aiheesta, kiitoksia.)

Jari Leino (nimimerkki)

Toi oli aivan loistava vertaus mun mielestä, että "ainoa moraalisesti epäilyttävämpi kampanja maailmanhistoriassa oli Hitlerin syöksyminen Puolaan." Sen verran olisin vielä kysynyt tarkennusta, että oliko Stalinin samanaikainen syöksyminen puolalaisten selustaan sinun mielestäsi:

a) moraalisesti epäilyttävää
b) hyvä pössis
c) Canadassa graffititaidetta arvostetaan siis tosi paljon

Eego Meego (nimimerkki)

Ton jagen on kai pakostakin oltava joku porvareiden käsinukke jolla esitetään show josta tyhmempikin tajuaa mitä vasemmisto edustaa ja koittaa ajaa yhteiskuntaan. Pakko olla!

Käyttäjän jage kuva
Jacob Calfrock

opponentti: Olin siis huolissani omasta turvallisuudesta, mutta miksen muittenkin. Pitääkö minun tuomita erikseen jokainen väkivaltainen teko tässä maailmassa ennen kuin uskotaan? Olen kyllä siirtynyt hieman pois pasifismistani ja alkanut ymmärtää väkivaltaa, mutta oma kynnys on aika korkealla (vaatii yleensä pari iskua päähän).

Poikkeuksellisina keinoina tarkoitetaan nimenomaan ihmisten vainoamista jo pelkän ulkonäön perusteella ja todistustaakkaa oikeudenkäynneissä on pidetty aika mietona parin yksittäistapauksen kohdallla.

Mitä tulee lain kunnioittamisesta, niin lainmukaisuus lähtee ensisijaisesti ihmisten omien käsitysten pohjalta. Uskoisin, että olisi reilua väittää, että jotkut laittomat teot ovat tuoneet tähän maailmaan jotain hyvää (Rosa Banks, Rainbow warrior, Subcomandante Marcos).

Jari Leino: :) Vastataan A ja C. Tarkennettakoon vielä, että Hitler oli maailman tunnetuin kasvissyöjä, mutta Stalin se vasta reilu jätkä olikin.

Eego meego: Voipi olla. Pistäpä äänesi kehiin, niin katsotaan. :)

Toimituksen poiminnat